Aveți un proiect care necesită expertiza noastră?
Oferim o gamă completă de servicii :
consultanță, proiectare, verificare, execuție, montare, întreținere, curățare și comercializare șeminee, termoșeminee, coșuri de fum, sobe teracotă, centrale termice, hote, sisteme de ventilație și accesorii.
Șeminee
Montare, curățare și verificare
Șemineele, extrem de dorite în orice casă, aduc un farmec aparte încăperii în care sunt amplasate și ne hrănesc sufletul în serile răcoroase.
Totuși, construcția unui șemineu fie el pe lemne sau pe gaz, implică o foarte mare responsabilitate, deoarece o instalare necorespunzătoare poate pune în pericol siguranța sau sănătatea întregii familii.
Recomandăm tuturor celor care doresc construcția unui șemineu, în special pe lemne, să apeleze la un specialist, deoarece există multe sisteme de construcție, fiecare cu propriile reguli, care comportă o multitudine de discuții.
Cel mai des întâlnit tip de șemineu este cel cu focar închis și convecție de aer cald, construit cu plăci izolatoare special concepute în acest sens: silicat, vermiculita, enclosureboard, silcaheat etc.
În calitatea noastră de specialiști, vă recomandăm să aveți în vedere toate aspectele în momentul în care vă hotărâți să montați un șemineu pe lemne: alegerea materialelor, pregătirea locului în care va fi amplasat, izolarea pereților din zona amplasării, racordarea focarului la aerul de ardere din exterior, racordarea focarului la coșul de fum, realizarea structurii de rezistență a șemineului.
Din pacate, în activitatea noastră am întâlnit situații în care posesori de șeminee care au achiziționat focare foarte bune și scumpe, au fost în imposibilitatea de a le folosi din cauza unui montaj necorespunzător, sau a racordării la un coș de fum care nu îndeplinește cerințele necesare unei bune funcționări a acestuia sau a utilizării unor materiale fară rezistență în timp pentru realizarea racordului dintre focar și coșul de fum.
Coșuri de fum
Montare, curățare, reparare și verificare
Coșurile de fum necurățate constituie sursa principală de inițiere sau de propagare a incendiilor.
Respectarea prevederilor legale (Ordinul Ministrului Afacerilor Interne OMAI nr. 163/2007) referitoare la curățarea coșurilor de fum vă protejează viața și bunurile de riscuri: explozii, incendii, intoxicații cu monoxid de carbon, fum în casă, funcționarea centralelor termice în afara parametrilor optimi, funcționarea defectuoasă a șemineelor sau sobelor etc.
Dacă dețineți o centrală de apartament, adeverința de coșerit vă va fi cerută de firmele care prestează activitatea de service la această centrală.
Normele de prevenire și stingere a incendiilor (P.S.I.) instituie obligativitatea ca operațiunile de curățare a coșurilor să fie făcute de către coșari autorizați în vederea evitării riscrilor.
Motivele pentru care se înfundă coșurile de fum
Cauzele sunt oarecum firești și rezultă din construcția sau montarea incorectă, utilizarea improprie a instalațiilor de ardere, din neglijență sau din necunoaștere.
Dintre acestea menționăm:
·folosirea combustibilului lemnos cu o umiditate excesivă (prin utilizarea lemnelor cu o umiditate mai mare de 20% sau a lemnelor de rășinoase, depunerile de funingine pe coș devin periculos de mari);
·Vicii ascunse de construcție;
·Folosirea improvizațiilor;
·Funcționarea nesupravegheată a instalațiilor de ardere;
·Necurațarea, neintreținerea periodică și neverificarea coșului de fum la încetarea utilizării.
Riscurile utilizării unui coș de fum care nu a fost curățat
Pe langă faptul că o asemenea utilizare improprie pune în pericol integritatea fizică, viața și integritatea bunurilor dvs., vă asumați și riscul sancționării, deoarece Hotararea de guvern nr. 537/2007 spune că: „Neexecutarea verificării, reparării și curățării periodice, cel puțin o dată pe an, a coșurilor pentru evacuarea fumului, precum și nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora, se sanctionează cu amendă ce se încadrează de la 500 lei la 1000 lei.”
Totodată, aceste fapte pot fi sancționate cu oprirea funcționării echipamentelor potrivit „legii incendiilor” 307/2006.
Când se face curățarea coșului de fum și de către cine
Conform legislației în vigoare, coșul de fum se curăță cel puțin o dată pe an de către coșari autorizați pentru efectuarea acestor servicii.
Beneficiarilor de focare ce funcționează cu combustibili solizi le recomandăm serviciul de coșerit la un interval de 6 luni, întotdeauna împreună cu verificarea și curățarea coșului de fum!
Pizzeriile care au cuptoare ce funcționează cu combustibili solizi, trebuie să faceți curățarea la un interval de maxim 6 luni, atât din motive de siguranță, cât și din motive de igienă alimentară.
Sobe de teracotă
Montare, curățare, reparare și verificare
Sobele de teracotă, cu plită sau nu, fac parte din istoria noastră: lângă ele s-au spus povești, lângă ele ne încălzeam (cei de o anumită vârstă) când eram mici, erau muzica pe care adormeam în fiecare seară și ritualul dimineților, erau inima care încălzea în iernile geroase întreaga familie.
Din fericire, aceste lucruri continuă pe tărâmurile noastre românești, la fel ca poveștile și tradițiile. Dar să ai o sobă de teracotă nu este un lucru ușor.
Acum avem legislație care reglementează funcționarea, avem obligații și responsabilități, dacă am păstrat sau optat pentru acest tip de încălzire.
Evident montarea, curățarea și verificarea sobei se face de catre personal autorizat odată cu curățarea și verificarea coșului de fum.
De ce nu încălzește foarte repede soba?
Există două tipuri de sobe (concepte de construcție) în funcție de tipul locuinței / camerei în care se construiește sau tipul de folosire :
– unele cu caramidă pe cant – recomandate în case de vacanță sau în încăperi mai mici de 30 mp (pentru case de vacanță unde se dorește încălzirea cât mai rapidă);
– unele cu grosimea de 10-12 cm care sunt acumulatoare de căldură și recomandate în case cu metraj mare 40-70 mp (acestea funcționează ca acumulatoare de căldură, iar recomandarea de funcționare este foc zilnic în sezonul rece). Asemenea sobe sunt la regimul normal de lucru numai după trei focare arse, deci nu este convenabil să le lași să se răcească.
De ce nu trage soba?
Răspunsurile sunt multiple, însă totate au legătură cu corecta montare și utilizare a acestora, dar în special cu curățarea periodică.
Sunt mai multe cauze care fac ca soba să nu tragă așa cum trebuie:
– nu este construită corect / nu are schema de fumuri corectă;
– coșul de fum este înfundat, nu a fost curățat sau a fost curățat necorespunzător;
– coșul nu are înălțimea corespunzătoare (5 m de la punctul de ardere până la capătul coșului de fum);
– coșul nu are deflector de vant (pe creasta acoperișului se formează curenți de aer care în anumite condiții meteorologice tind să intre în coșul de fum);
– admisia de aer în sobă / lipsa unei prize de aer în sobă (dacă în încăperea în care se află soba s-au montat geamuri și uși termopan care etanșeizeazș încăperea, soba nu mai are aer pentru ardere – pentru arderea eficientă a 1 kg de lemn sunt necesari 10 mc aer)
– soba nu este curațată sau nu este curațată corect (folosirea sobei produce reziduri care trebuie îndepărtate periodic).
Concluzie: Pentru a vă bucura de o sobă bună, apelați la profesioniști… adică la noi!
Executăm:
– montaj sobe teracotă drepte sau pe colț, achiziționate de client sau la cerere prin intermediul nostru;
– curățare sobe teracotă: demontare capac superior, demontare racord legatură, curațare sistem fumuri, aspirare sistem fumuri în zona sinusoidală, refacere legături caramizi desprinse în partea superioară a sistemului de fumuri, verificare prindere cleme sârmă între cahle, refacere etanșeități între cahle, montaj racord de legatură, montaj capac zona superioară, probe de funcționare.
Hote
Montare, curățare și verificare
Indiferent dacă sunteți administratorul unui restaurant, al unui hotel, al unei cantine, sau dacă aveți în administrare o gradiniță, o bucatarie profesională sau orice altă unitate unde se gătește, dacă deasupra spațiului de gătit aveți o hotă, atunci trebuie să stiți că aceasta trebuie curățată periodic iar pentru această operațiune serviciile noastre vă stau la dispoziție.